Jadłospis 22-26.04.2024
Poniedziałek |
Zupa grochowa z chlebem |
400ml |
Wywar na wędzonce,groch,kiełbasa,boczek, słonina,cebula,włoszczyzna,maka |
Alergeny: |
Pierogi z mięsem i skwarkami |
4szt |
Pierogi,boczek,cebula |
1,3,7,9 |
Kiełki lucerny |
|
|
|
Sok jabłkowy |
200ml |
|
|
|
|
|
Wtorek |
Krupnik z kaszą jęczmienną |
400ml |
Wywar wieprzowy,kasza jęczmienna, włoszczyzna,natka pietruszki |
Alergeny: |
Udko z kurczaka |
1szt |
Udziec drobiowy,olej rzepakowy |
1,7,9,10,12 |
Ziemniaki |
200g |
Ziemniaki,masło82%,mleko3,2% |
|
Mieszanka sałat z sosem winegret |
80g |
Roszponka,rukola,sałata lodowa,olej, cytryna,musztarda |
|
Kompot wieloowocowy |
200ml |
Owoce,cukier |
|
|
|
|
Środa |
Leczo z ryżem |
320g |
Stek z kurczaka,cukinia,papryka,pomidor, maka,ryż,olej |
Alergeny: |
Sałatka szwedzka |
80g |
|
1,7,9 |
Kompot malinowy |
200ml |
Maliny,cukier |
|
Jogurt owocowy |
1szt |
|
|
|
|
|
Czwartek |
Zupa kalafiorowa |
400ml |
Kalafior,włoszczyzna,mąka,śmietana18% |
Alergeny: 1,7,9,10 |
Pieczeń wieprzowa w sosie musztardowym |
1szt +sos |
Karkówka,cebula,czosnek,musztarda, mąka,śmietana18% |
|
Ziemniaki |
200g |
Ziemniaki,masło82%,mleko3,2% |
|
Buraczki |
100g |
|
|
Woda mineralna |
200ml |
|
|
|
|
|
Piątek |
Zupa krem grzybowa z grzankami |
400ml |
Podgrzybki,masło82%,mąka,śmietanka30% grzanki |
Alergeny: |
Kostka rybna smażona |
1szt |
Kostka rybna,olej |
1,3,4,7,9 |
Ziemniaki |
200g |
Ziemniaki,masło82%,mleko3,2% |
|
Surówka „Colesław” |
100g |
Kapusta biała,cebula czerwona,marchewka, majonez |
|
Kompot wieloowocowy |
200ml |
Owoce,cukier |
Jadłospis 29-30.04.2024
Poniedziałek Alergeny: 1.3.7.9 |
Kapuśniak z ziemniakami |
400ml |
Wywar na wędzonce,kiełbasa góralska,boczek,kapusta kiszona, ziemniaki,włoszczyzna,mąka |
|
Makaron z serem i borówkami |
320g |
Makaron świderki,ser twarogowy, śmietana18%,mleko,masło82% cukier,borówki |
|
Sok marchwiowy |
200ml |
|
|
|
|
|
Wtorek |
Kotlet z kurczaka |
1szt |
Filet drobiowy,jaja,mąka,bułka tarta, olej rzepakowy |
Alergeny: |
Ziemniaki |
200g |
Ziemniaki,masło82%,mleko3,2% |
1,3,7 |
Mizeria |
100g |
Ogórek szklarniowy,śmietana18%, jogurt naturalny |
|
Kompot wieloowocowy |
200ml |
Owoce,cukier |
Składniki produktów i dań gotowych do wglądu u intendenta.
*** DZIEŃ PUSTEGO TALERZA - święto z przymrużeniem oka , dzień kiedy tylko puste talerze wracają do kuchni. Staramy się zachęcać dzieci do kosztowania i zjadania różnych potraw.
Załącznik do jadłospisu ALERGENY W ŻYWNOŚCI
CYFRY UMIESZCZONE W JADŁOSPISIE OZNACZAJĄ:
1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany.
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)
6. Soja
7. Mleko ( włącznie z laktozą)
8. Orzechy ( wszystkie), migdały
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny> 10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.