Regulamin stołówki szkolnej
Regulamin korzystania ze stołówki
Szkoła Podstawowa w Kaczycach
Podstawa prawna
Statut Szkoły Podstawowej w Kaczycach
§ 1
1. Stołówka szkolna została zorganizowana w ramach realizacji zadań opiekuńczych szkoły, w tym wspierania prawidłowego rozwoju uczniów.
2. Stołówka szkolna jest integralną częścią świetlicy szkolnej.
3. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni
szkolnej dla osób uprawnionych do korzystania z niej.
4. Posiłki wydawane są w czasie trwania zajęć dydaktyczno – wychowawczych
w godzinach 11.30 – 1300 :
1) podczas długich przerw obowiązuje następujący porządek:
a. pierwsza długa przerwa-wydawane są obiady dzieciom klas I – V S.P.
b. druga długa przerwa – wydawane są obiady dzieciom klas VI i VIIS.P.
oraz Gimnazjum
2) pracownicy spożywają obiady w godzinach wydawania posiłków.
§ 2
1. Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
1) uczniowie szkoły wnoszący opłaty indywidualnie,
2) uczniowie szkoły, których dożywianie jest finansowane na podstawie decyzji wydanej przez GOPS, Radę Rodziców oraz innych sponsorów,
3) nauczyciele oraz pracownicy szkoły wnoszący opłaty indywidualnie za zgodą Dyrektora Szkoły.
§ 3
1. Opłaty z tytułu kosztów żywienia należy wnosić do dnia 10 danego miesiąca w przypadku opłaty abonamentowej, przy czym za abonament uznaje się wykupienie obiadów na każdy dzień roboczy danego miesiąca.
2. Wpłaty abonamentowe należy dokonywać na konto bankowe szkoły.
3. Rodzice zobowiązani są do terminowego uiszczania opłat za obiady. W przypadku braku wpłaty w terminie jest to równoznaczne z rezygnacją z obiadów.
4. Opłata za posiłki, finansowane przez GOPS dokonywana jest wg odrębnych porozumień dwustronnych.
§ 4
1. Jednostkowy koszt obiadu wykupionego w abonamencie ustala Dyrektor Szkoły w porozumieniu z intendentem i Radą Rodziców, przy czym uczniowie ponoszą koszty „wsadu do kotła”, natomiast pracownicy ponoszą również koszty przygotowania posiłku.
2. Koszt obiadu może ulec zmianie w trakcie roku szkolnego ze względu na wzrost cen.
§ 5
1.W przypadku nie korzystania z obiadów z powodu nieobecności dziecka w szkole należy powiadomić wychowawcę świetlicy, sekretariat szkoły lub intendenta.
2. Odpisy za niewykorzystane obiady dokonywane będą, jeżeli zgłoszenie nastąpi do godziny 8.15 . W przeciwnym wypadku odpis nastąpi od dnia następnego po dniu zgłoszenia.
3. Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie przy opłacie na następny miesiąc.
4. W przypadku nie korzystania z obiadów z powodu wyjazdu zorganizowanego (np. wycieczki szkolne) należy powiadomić wychowawcę świetlicy nie później niż dwa dni przed planowaną nieobecnością. Odpowiedzialny za zgłoszenie jest nauczyciel organizujący wyjazd.
5. Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie przy zakupie obiadów na następny miesiąc.
§ 6
1. W przypadku nie korzystania z obiadów z powodu nieobecności pracownika w szkole należy powiadomić wychowawcę świetlicy, sekretariat szkoły lub intendenta.
2. Odpisy za obiady dokonywane będą, jeżeli zgłoszenie nastąpi do godziny 8.15 . W przeciwnym wypadku odpis nastąpi od dnia następnego po dniu zgłoszenia.
3. Koszt niewykorzystanych obiadów tzw. „wsad do kotła” odliczony będzie przy opłacie na następny miesiąc , natomiast koszt przygotowania posiłku jako opłata stała nie podlega odliczeniu.
4. W wyjątkowych sytuacjach np. długiej nieprzewidzianej nieobecności pracownika, Dyrektor Szkoły może podjąć decyzję o zwolnieniu tego pracownika z opłaty kosztów przygotowania posiłku.
§ 7
1. Uczniowie mogą korzystać z posiłków wyłącznie w stołówce (szkoła nie prowadzi sprzedaży obiadów na wynos).
2. Osoby nie korzystające z posiłków (rodzice, opiekunowie) nie mają prawa wstępu do pomieszczeń jadalni.
§ 8
1. Uczniowie korzystający ze stołówki zobowiązani są do pozostawienia kurtek w szatni.
2. Po umyciu rąk uczeń zajmuje miejsce przy stoliku lub w kolejce po drugie danie.
3. Podczas pobytu w stołówce uczniowie zachowują się kulturalnie. Nadzór nad uczniami sprawuje wychowawca świetlicy lub nauczyciel dyżurny.
4. W czasie wydawania posiłków wyznaczeni uczniowie klas 2- 7 Szkoły Podstawowej i Gimnazjum, mają obowiązek pełnić dyżur na jadalni. Harmonogram dyżurów ustala wychowawca świetlicy.
§ 9
W przypadku nie przestrzegania regulaminu korzystający może zostać pozbawiony prawa do korzystania z obiadów.
§ 10
Postanowienia końcowe
1. O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki szkolnej decyduje Dyrektor Szkoły.
2. Wszelkich zmian dokonuje Dyrektor Szkoły w postaci pisemnego aneksu.
3. Regulamin wchodzi w życie z dniem: 11.09.2017 r.
Aneks do regulaminu korzystania ze stołówki szkolnej
wprowadza zapisy dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii SARS COV-19. Wchodzi w życie 1.09.2021r.
-
Uczniowie przed udaniem się na obiad myją ręce w łazience przy użyciu mydła, zgodnie z instrukcją mycia rąk lub dezynfekują dłonie przed wejściem do stołówki szkolnej.
-
Dzieci udają się na obiad według ustalonego harmonogramu, z którym zostaną wcześniej zapoznani i który będzie także wywieszony na drzwiach stołówki:
Klasy 1-3 wydawanie posiłków po 4 lekcji
klasy 4 – 6 wydawanie posiłków po 5 lekcji
klasy 7,8 wydawanie posiłków po 6 lekcji.
-
O wyznaczonej dla grupy godzinie, uczniowie udający się na obiad zobowiązani są do zakrywania nosa i ust maseczką (w trakcie przejścia do stołówki) oraz do zachowania dystansu społecznego (1,5 m) w czasie przejścia na obiad jak i w miejscu wydawania posiłków. Uczniowie klas 1 s.p. przechodzą do stołówki pod opieką nauczyciela świetlicy.
-
Dzieci po odebraniu posiłku siadają do stolików maksymalnie po 4 osoby na wyznaczone miejsca, a po zakończonym obiedzie odnoszą swoje naczynia w wyznaczone miejsce zachowując dystans społeczny 1,5 m.
-
Jednorazowo w stołówce szkolnej może przybywać 50 uczniów. Będą to stałe grupy, dzięki którym ograniczy się kontakt z innymi osobami w stołówce.
-
Po wyjściu ze stołówki, uczniowie zobowiązani są do umycia rąk zgodnie z instrukcją mycia , dezynfekcji i założenia maseczki na czas przejścia do sali lekcyjnej.
-
Pracownik obsługi po każdej grupie spożywającej obiad, myje i dezynfekuje blaty stołów, krzesełka i miejsca wydawania posiłków.